Zastanawiasz się, czym różnią się poszczególne modele komór zlewowych? Na co zwrócić uwagę przy doborze zlewu do swojego projektu? Zachęcamy do zapoznania się z poniższym tekstem, w którym zwracamy uwagę na główne aspekty doboru komory zlewowej, niezbędnego elementu każdego zaplecza gastronomicznego.
Komory zlewowe – rodzaje
Zasadniczo wyróżnia się dwa rodzaje komór zlewowych:
- do wspawania,
- komory nakładane – są elektropolerowane i posiadają estetyczne wykończenie rantu.
Ważne parametry przy doborze komory zlewowej
Umiejscowienie odpływu
Każdy Klient ma możliwość wyboru miejsca w którym znajduje się odpływ. W ofercie AiFO Components posiadamy komory zlewowe lewe, prawe oraz z centralnym odpływem.
Oferujemy również usługę przetłaczania otworu w komorze według potrzeb Klienta i dostarczonej specyfikacji. Na zapytanie możemy dostarczyć też komorę bez wytłoczonego odpływu.
Wymiary
Jeden z najbardziej istotnych parametrów, który pozwala na dobór odpowiedniej komory zlewowej do swojej przestrzeni i projektu. W naszej ofercie posiadamy wiele komór zlewowych do wspawania oraz do nakładania. Nasi doradcy techniczni na podstawie dostarczonej dokumentacji technicznej są w stanie dopasować odpowiednią komorę do mebla neutralnego.
Wykończenie
Komora może być szlifowana lub elektropolerowana. W miejscach eksponowanych, gdzie liczy się estetyka i wygląd, często wybieranym produktem jest komora elektropolerowana.
Kierunek spadu
Spad umożliwia spływanie wody do odpływu i zapobiega również jej gromadzeniu się na dnie komory. W zależności od modelu, komory zlewowe mają kierunek spadu do rogu (najczęściej stosowane rozwiązanie) lub do krawędzi.
Promień zaokrąglenia
Komory różnią się promieniem w zależności od modelu. Takie rozwiązanie ułatwia czyszczenie komory i zachowanie wysokiego poziomu higieny. Brak zaokrąglenia, czyli kąt prosty, powodowałby gromadzenie się brudu w zagłębieniu i wymagał dokładniejszego czyszczenia przez personel. Promień zaokrąglenia jest też bardzo istotny z punktu widzenia konstruktora.
Materiał
Komory zlewowe wykonywane są ze stali nierdzewnej AISI-304, dlatego charakteryzują się odpowiednią wytrzymałością wymaganą w gastronomii. Stal AISI-304 jest odporna na korozję oraz substancje występujące w przemyśle spożywczym.
Grubość blachy
Powszechnie stosowane są komory o grubości blachy od 0,8 do 1 mm. Różnica ma znaczenie szczególnie w przypadku przetłaczania otworu, dlatego w gotowym produkcie nie jest tak istotna.
Jesteś zainteresowany komorami zlewowymi od AiFO Components? Produkty znajdujące się w naszej ofercie są chętnie wybierane przez obiekty gastronomiczne, lokale usługowe, hotele oraz wyposażaczy. Pełna lista komór zlewowych dostępna jest w katalogu „Komponenty do mebli neutralnych i gastronomii” oraz w naszym sklepie B2B. Zobacz też naszą całą ofertę komponentów do gastronomii.
Zachęcamy do zapisywania się na nasz NEWSLETTER, aby śledzić aktualne trendy oraz być na bieżąco z naszą ofertą.
W przypadku wątpliwości, nasi doradcy techniczni chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania. Dane do kontaktu e-mail, telefonicznego lub formularz dostępne są w zakładce KONTAKT.