Okap gastronomiczny
Zadaniem okapu jest pochłanianie pary wodnej, oparów oraz zapachów wydzielanych podczas gotowania, smażenia oraz innej obróbki cieplnej pokarmów. Całkowity brak wentylacji może doprowadzić u pracowników do duszności oraz złego samopoczucia.
Woda zbierająca się na różnych elementach w kuchni potrafi doprowadzić do wszędzie występującej wilgoci. Ta z kolei sprzyja rozwojowi grzybów i pleśni. W warunkach których przyrządzane jest jedzenie nie może ich być, dlatego okap gastronomiczny musi działać sprawnie oraz mieć zamontowane odpowiednie filtry.
Filtry – kategorie
W okapie mogą znajdować się różne filtry do okapów gastronomicznych. Wyróżnić możemy filtry przeciwtłuszczowe, które odpowiadają za oczyszczanie kuchni z cząsteczek tłuszczu oraz filtry węglowe pochłaniające zapachy oraz inne szkodliwe drobinki.
Filtry labiryntowe
Są to bardzo popularne filtry, które musi zawierać okap gastronomiczny. Określane są również jako łapacze tłuszczu, ponieważ ich zadaniem jest zbieranie cząsteczek tłuszczu. Gromadzący się tłuszcz może być łatwo usuwany, poprzez zawór spustu oleju z okapu.
Filtry labiryntowe – zasada działania
Kanaliki widoczne wewnątrz filtra labiryntowego odpowiadają za pochłanianie powietrza. Następnie przebywa ono długą drogę zanim wyleci z drugiej strony. Podczas swojej drogi powietrze wiele razy zmienia kierunek w którym leci. Zabrudzenia są w tym czasie pochłaniane przez filtry, a droga którą pokonuje powietrze wygląda jak labirynt. Stąd nazwa filtry labiryntowe.
W celu zwiększenia ochrony stosuje się jeszcze dodatkowe filtry lub inne produkty powiązane z lepszym działaniem okapu. Może to być np. zawór wentylacyjny do okapów. Okap gastronomiczny wyposażony w taki zawór znacząco podnosi wygodę pracy personelu, a do tego umożliwia łatwe sterowanie kierunkiem nawiewu powietrza.
Filtr siatkowy
Filtry siatkowe również montuje się do okapów. Są mniej popularne niż filtry labiryntowe, ale również znajdują swoich użytkowników. Jest to towar wyłącznie według specyfikacji klienta. Daje to pewność dobrze dopasowanego filtra do okapu.
Filtry są ze stali nierdzewnej AISI 304, która zapewnia ochronę przed korozją.
Okap gastronomiczny – wykorzystanie
Okapy znajdują powszechne zastosowanie w obiektach gastronomicznych. Występują w kuchniach w różnych obiektach. W zależności od materiału z jakiego są wykonane łapacze tłuszczu, znajdują również w innych przemysłowych obiektach.
Filtry labiryntowe wykonywane z kartonu znajdują zastosowanie w lakierniach. Doskonale wyłapują cząstki farby, czym bardzo ułatwiają pracę w tak ciężkich warunkach.
Wykonanie
Łapacze tłuszczu wykorzystywane w obiektach gastronomicznych wykonuje się ze stali nierdzewnej AISI 304 lub AISI 430. Do wyboru są filtry spełniające różne standardy w zależności od przeznaczenia i miejsca w którym będą użytkowane.
Wszystkie filtry są z odpornych materiałów i gotowe do wykorzystania od razu po zamontowaniu.
Wybór odpowiedniego filtra
Zapoznanie się z poszczególnymi filtrami daje możliwość wybrania najlepszego produktu z oferty. Okap gastronomiczny i filtry stosuje się razem, dlatego ważne jest odpowiednie dobranie wymiarów. W tym celu należy poznać dane techniczne i przeczytać dokładnie parametry widniejące przy produkcie. Znając okapy i ich specyfikacje, wyszukiwanie odpowiednich produktów będzie dużo prostsze.
Profesjonalne doradztwo
Dla osób poszukujących pomocy, dopasowane oferty przedstawią nasi doradcy. Pomogą dobrać odpowiednie filtry do okapów gastronomicznych oraz sfinalizować zamówienie. Różne możliwości wysyłki, szeroka oferta oraz atrakcyjna cena sprawiają, że klienci chętnie wybierają nasze produkty. Zapraszamy do kontaktu z naszymi ekspertami.