Kotły warzelne to urządzenia wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii w obiektach zbiorowego żywienia jak szpitale, szkoły, domy weselne czy stołówki wojskowe. Kotły służą do przyrządzania dużych ilości potraw. W zależności od modelu kotły mają różną pojemność od kilkudziesięciu do nawet kilkuset litrów. Głównymi elementami kotła są zbiornik warzelny, zawór spustowy oraz armatura bezpieczeństwa, a każdy z nich ma inne zastosowanie oraz budowę.
Kotły warzelne ułatwiają przygotowywanie posiłków dla dużej liczby osób. Różni je system zasilania gdzie możemy wyróżnić:
kotły elektryczne,
kotły gazowe,
kotły parowe.
Kotły warzelne wykorzystywane są do przyrządzania różnych potraw w obiektach zbiorowego żywienia. Do łatwego wydawania przyrządzonych produktów stosuje się zawór spustowy. Umożliwia on wypływanie zawartości ze środka zbiornika kotła. Jest łatwy w obsłudze oraz można go błyskawicznie zamknąć lub otworzyć.
Posiadamy w swojej ofercie zawory o różnej średnicy przyłącza, dzięki temu łatwo je dopasować do kotłów o różnej wielkości.
Niezwykle istotnym zagadnieniem w konstrukcji kotłów warzelnych jest szczelność. Ważne jest, aby podczas przyrządzania posiłku zawór spustowy był szczelny. W zaworze znajduje się wytrzymałe 3-punktowe uszczelnienie, które jest doskonałym zabezpieczeniem przed wyciekaniem zawartości z wnętrza kotła przez nieszczelny zawór. W starszych konstrukcjach zaworów opartych wyłącznie na uszczelnieniu stożkowym występowały takie problemy, w naszych zaworach ta opcja została wyeliminowana.
Dużą zaletą jest również łatwość czyszczenia zaworu oraz wymiany uszczelnienia. Ten model zaworu w łatwy sposób możemy zdemontować na części, ponieważ nie są do tego celu wymagane żadne narzędzia.
W zaworach został zastosowany mechanizm blokady, który zabezpiecza przed przypadkowym otwarciem zaworu. Takie rozwiązanie daje pewność bezpiecznej pracy.
Zawór spustowy wyposażony jest w sygnalizację otwarcia (czerwone oznaczenie na uchwycie). Eliminuje to problemy związane z niedomykaniem zaworu.
Zawory spustowe zostały atestowane przez PZH(Państwowy Zakład Higieny) i są dopuszczone do kontaktu z żywością. Świadectwo PZH na te produkty daje pewność, że możemy ich bezpiecznie używać do dystrybucji żywności.
Korpusy zaworów wykonane są w całości ze stali nierdzewnej AISI-304 (1.4301). Takie wykonanie zabezpiecza korpus przed korozją, pozwalając na jego długie użytkowanie. Uchwyt zaworu jest wykonany ze specjalnego tworzywa sztucznego i zabezpiecza użytkownika przed oparzeniami.
W celu bezpiecznej pracy, kocioł warzelny musi być wyposażony w dodatkowe elementy, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie i monitorowanie jego parametrów. W skład tych elementów wchodzą: manometr, zawór bezpieczeństwa oraz zawór próżniowy.
Zawór bezpieczeństwa chroni przed nadmiernym wzrostem ciśnienia wewnątrz zbiornika. Przekroczenie granicy maksymalnego ciśnienia powoduje otwarcie zaworu i obniżenie ciśnienia. Takie rozwiązanie zabezpiecza kocioł przed uszkodzeniem oraz zapewnia bezpieczeństwo pracy.
Nasi eksperci chętnie odpowiedzą na Państwa pytania i przedstawią dodatkowe dane. Pomogą również dobrać wszystkie potrzebne produkty i zapełnić koszyk.
Ilość produktów
Ilość zrealizowanych zamówień
kraje sprzedaży
Doświadczenia na rynku