Podgrzewacze gastronomiczne – rodzaje i zasada działania
Podgrzewacze do potraw pozwalają na podgrzewanie potraw i zapewniają im cały czas odpowiednią temperaturę. Wpływa to pozytywnie na smak potraw i zadowolenie gości spożywających danie.
Zasada działania różni się w zależności od modelu danego podgrzewacza. Szczególnie warto wyróżnić najpopularniejsze rodzaje podgrzewaczy stosowane w gastronomii, czyli bemary gastronomiczne, silikonowe maty grzewcze oraz lampy grzewcze. Są to podgrzewacze elektryczne, które pozwalają utrzymać przygotowane potrawy we właściwej temperaturze. Dostępne są jednak również inne urządzenia do podgrzewania potraw zasilane np. gazowo.
Każde z tych urządzeń pozwala utrzymać temperaturę serwowanych potraw na właściwym poziomie. W bemarze grzewczym jedzenie w pojemnikach gastronomicznych zanurzone jest w gorącej wodzie, dzięki czemu jest równomiernie podgrzane, a cały proces jest bardzo bezpieczny. Z kolei silikonowe maty grzewcze dzięki zastosowaniu powierzchni samoprzylepnej z jednej strony, przyklejane są do dna pojemnika gastronomicznego. Kształt i konstrukcja pozwalają na ścisłe przyleganie maty do dna pojemnika, dzięki czemu doskonale przewodzi ciepło i pozwala utrzymać właściwą temperaturę pojemnika. Ostatnim ze wspomnianych podgrzewaczy jest lampa grzewcza, która również jest często stosowanym rozwiązaniem. Emitują one promieniowanie cieplne, które ogrzewa umieszczone pod promiennikiem jedzenie.
Podgrzewacze do potraw – zastosowanie
Podgrzewacze do potraw mogą być stosowane z pojemnikami gastronomicznymi GN (gastronorm) o różnej pojemności. Znajdują zastosowanie w lokalach gastronomicznych i obiektach zbiorowego żywienia. Są one szczególnie przydatne w przypadku ciągów wydawczych. Łatwy dostęp do jedzenia, efektywność podgrzewania oraz prostota obsługi sprawiają, że klient błyskawicznie otrzymuje ciepłe danie.
Podgrzewacz jedzenia można używać zarówno do podgrzewania zup, sosów jak i do produktów mięsnych. Wykonanie pojemników ze stali nierdzewnej gwarantuje, że są one odporne na działanie wysokiej temperatury i korozję oraz bezpiecznie można w nich przechowywać jedzenie. Wykorzystanie podgrzewaczy jest obecnie bardzo popularne i są stosowane niemal w każdym obiekcie gastronomicznym, jak również w sklepach wielkopowierzchniowych. W szczególności upodobali je sobie właściciele hoteli, barów i innych obiektów zbiorowego żywienia.
Pozostałe wyposażenie gastronomii
W AiFO Components posiadamy szeroką ofertę komponentów do urządzeń chłodniczych i gastronomicznych. Utrzymujemy wysokie stany magazynowe, które pozwalają błyskawicznie skompletować i zrealizować zamówienie. Szeroki zakres oferowanych produktów to również możliwość zrealizowania zakupów w jednym miejscu. Przekłada się to na oszczędność czasu i kosztów transportu, szczególnie dla klientów, którzy poszukują większej ilości oraz asortymentu komponentów.
Odwiedź nasz sklep B2B i zobacz nasze produkty: podgrzewacz elektryczny oraz elementy grzewcze – bemar gastronomiczny, silikonowa mata grzewcza, grzałka rurkowa, lampa grzewcza, pojemnik gastronomiczny GN (gastronorm) oraz inne niezbędne wyposażenie gastronomii.