Okapy gastronomiczne
Okapy podzielimy na dwie kategorie, ze względu na kształt oraz ze względu na sposób działania.
Ze względu na kształt wyróżnić możemy:
- okapy gastronomiczne trapezowe – okapy mają charakterystyczny kształt trapezu i są montowane najczęściej przy ścianie, ale występują również centralne okapy trapezowe,
- okapy gastronomiczne skrzynkowe – mają kształt prostokąta i najczęściej montowane są jako przyścienne,
- okapy gastronomiczne skośne – charakteryzuje je kształt ścięty pod kątem i najczęściej montowane są jako przyścienne.
Ze względu na sposób działania podział wygląda następująco:
- okapy wyciągowe – wciągają zanieczyszczone powietrze, które następnie trafia do kanału wentylacyjnego,
- okapy wyciągowo-nawiewne – wciągają zanieczyszczone powietrze, jednocześnie nawiewając świeże.
Okapy wyciągowo-nawiewne różnią się od siebie systemami nawiewania powietrza. Wyróżniamy:
- okapy kompensacyjne – strumień powietrza kompensacyjnego nawiewany do wnętrza pomieszczenia,
- okapy indukcyjne – strumień powietrza indukcyjnego nawiewany w stronę filtrów,
- okapy kompensacyjno-indukcyjne – oba strumienie, zarówno kompensacyjny i indukcyjny, nawiewane są w tym samym czasie.
Okapy wyciągowo-nawiewne wspomagają funkcjonowanie dużych kuchni, gdzie prawidłowa wentylacja jest bardzo trudna do osiągnięcia. Pochłaniają zanieczyszczone powietrze, ale jednocześnie nawiewają świeże powietrze w różne strony pomieszczenia.
Okapy to urządzenia, które odgrywają w gastronomii bardzo ważną rolę. Wykorzystuje się je do pochłaniania i odprowadzania zapachów, cząsteczek tłuszczu, pary wodnej oraz służą do wentylacji pomieszczenia i odprowadzania ciepła. Zachowanie właściwych warunków podczas pracy jest bardzo ważne, ponieważ przekłada się na bezpieczeństwo i wydajność pracowników.
Wyposażenie gastronomii
Okap gastronomiczny to podstawowe wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni w gastronomii. Smażenie, gotowanie oraz pieczenie wielu produktów jednocześnie powoduje wydzielanie dużych ilości pary wodnej, tłuszczu i nieprzyjemnych zapachów powstających w trakcie przygotowywania posiłków. Brak wentylacji może prowadzić do pogorszenia warunków pracy, zmęczenia i trudności w oddychaniu. Okapy pozwalają na wyłapywanie zapachów powstających w kuchni, zbieranie cząsteczek tłuszczu oraz pary wodnej w zależności od posiadanych filtrów.
Okap gastronomiczny – akcesoria
Okapy do poprawnego i efektywnego działania potrzebują dodatkowego wyposażenia Są nimi produkty jak filtry i zawory spustu oleju. Bardzo przydatne są również lampy LED mocowane pod okapami, które doskonale oświetlają powierzchnie robocze mebli gastronomicznych w pomieszczeniach kuchennych.
Filtr do okapu gastronomicznego
Filtry przeciwtłuszczowe możemy podzielić na dwa rodzaje:
- filtr labiryntowy – jego zadaniem jest pochłanianie powietrza oraz oparów i wyłapywanie z nich cząsteczek tłuszczu. Wyłapywany tłuszcz ścieka do rynienki okapu, w której się gromadzi, a jego odprowadzanie z wnętrza jest bardzo proste, dzięki zaworowi spustu oleju z okapu. Dlatego określa się je jako labiryntowe łapacze tłuszczu. W swojej ofercie posiadamy szeroką gamę filtrów labiryntowych o różnych wymiarach. Produkty pasują do najpopularniejszych modeli okapów o głębokościach 300, 400 oraz 500 cm. Labiryntowe łapacze tłuszczu są ze stali nierdzewnej AISI 430 lub stali nierdzewnej kwasoodpornej AISI 304. Wykorzystanie tego rodzaju stali sprawia, że produkty są wytrzymałe oraz odporne na korozję, a dzięki temu mogą bezawaryjnie służyć wiele lat,
- filtr siatkowy – to inny rodzaj filtra przeciwtłuszczowego. Wykonujemy go według specyfikacji podanej przez klienta, dlatego filtry siatkowe można wykonywać w dowolnych wymiarach sprecyzowanych podczas składania zamówienia. Ramka oraz siatka są ze stali nierdzewnej.
Wysoka funkcjonalność
Okapy to wysoce funkcjonalne urządzenia stanowiące wyposażenie gastronomii. Zapewniają najwyższy poziom filtracji, dzięki czemu zmniejsza się częstotliwość czyszczenia przewodów wentylacyjnych. Dodatkową zaletą tych produktów jest łatwość utrzymania czystości filtrów.
Wybór odpowiednich wymiarów
Filtr i okap gastronomiczny muszą do siebie pasować, dlatego tak ważne jest dokonanie pomiarów i wybór odpowiednich produktów. Szeroki wybór akcesoriów pozwala na dopasowanie filtra do indywidualnych potrzeb.
Lampy LED
Lampy LED to urządzenia przeznaczone do oświetlenia każdej powierzchni roboczej w dowolnej działalności. Zapewniają idealne oświetlenie miejsca pracy jak stoły robocze i inne meble nawet w godzinach nocnych. Są odporne, co potwierdza norma szczelności IP65. Ponadto lampy wytrzymują wysokie temperatury, więc mogą znajdować się nad płytami kuchennymi oraz grillami gastronomicznymi. Do tego cechuje je szybki i łatwy montaż.
Świetlówki LED mają bardzo wysoką wydajność. Ich żywotność dochodzi nawet do 50 000 godzin pracy. Do tego charakteryzują się dużą oszczędnością energii i doskonale oświetlają miejsce pracy, jak i meble.
Lampy LED znajdziemy w każdej restauracji. Ułatwiają wykonywanie niezbędnych zadań, oświetlając meble nierdzewne, stoły gastronomiczne, blaty robocze oraz palniki na których przygotowywane są dania. Lampy minimalizują również ryzyko wypadków. Wszystko jest doskonale oświetlone i widoczne podczas wykonywania pracy.
Kompleksowe doradztwo
Odpowiednie podejście do klienta jest dla nas bardzo ważne, dlatego nasi wykwalifikowani eksperci odpowiedzą na Państwa wszelkie pytania, pomogą dopasować odpowiednie produkty, poinformują o nowościach i promocjach oraz postarają się, aby dostawa przebiegła szybko i sprawnie.
Zachęcamy również do odwiedzenia nowej strony sklepu internetowego, gdzie każdy może wyszukać interesujący go produkt w naszej ofercie.